Castellum, SEEL på Gateway Säve

Första spadtaget för Sveriges största testbädd för elektromobilitet

Ett av Sveriges tuffaste klimatmål är att utsläppen från inrikes transporter ska minska med 70 procent fram till 2030. Målet kan nås bland annat genom omedelbar elektrifiering av fordonsindustrin. En milstolpe i utvecklingen är att SEEL (Swedish Electric Transport Laboratory) bygger Sveriges största forskningsanläggning inom elektromobilitet på Gateway Säve i Göteborg. Castellum skapar här en världsunik plats för framtidens logistik och mobilitet. Samverkan är avgörande för att driva på utvecklingen snabbare framåt. När vi fick uppdraget av Castellum som äger Gateway Säve att genomföra spadtaget på byggplatsen tog vi fasta på just det, och samlade satsningens initiativtagare och näringsminister Ibrahim Baylan till ett panelsamtal och en symbolisk laddstart.

Samverkan

Samverkan är avgörande för att driva på utvecklingen snabbare framåt. Vi tog fasta på det och samlade satsningens initiativtagare och näringsminister Ibrahim Baylan till ett panelsamtal och en symbolisk laddstart.

Mariette Hilmersson, VD Castellum Väst

”Genom att samla alla aktörer på en plats kommer vi snabbare kunna korsbefrukta varandras kunskaper och idéer och snabbare ta utvecklingen framåt.”

Ibrahim Baylan, Sveriges näringsminister

”Det handlar inte bara om att hitta nya innovationer och ny forskning – utan att ta nästa naturliga steg i mänsklighetens utveckling så att människor kan leva ett rikt liv utan att förstöra den enda planeten vi har.”

Henrik Svenningstorp, VD SEEL

”SEEL kommer bli ett av mycket få labb i Europa som kan tillhandahålla provning för alla de delar som elektrifierade transporter kräver. Vi kommer kunna testa nya batterier, laddkoncept, elmotorer och kraftelektronik upp till kompletta fordon.”

Pia Sandvik, VD RISE

”SEEL ska underlätta och snabba på omställningen till en elektrifierad transportsektor. RISE satsar på SEEL för att stärka svensk fordonsindustris konkurrenskraft och bidra till att Sverige ligger i framkant när det gäller innovationer inom transportsektorn.”

Stefan Bengtsson, VD och rektor Chalmers tekniska högskola

”Vi vill stödja omställningen till elektromobilitet genom att ta ett aktivt ägaransvar för testbädden. Våra studenter och forskare får också chans att arbeta i en avancerad miljö med de mest relevanta utmaningarna och ihop med bästa tänkbara kompetens. Att tänka tillsammans gör oss klokare.”

Se fler av våra case: