Göteborgs Stad Rain Gothenburg

Brunnslockspoesi lyfter det offentliga rummet

Jubileumssatsningen Rain Gothenburg fick möjligheten att göra något på de brunnslock som gjuts och läggs ut i Göteborg. Hos Where is my pony föddes då idén att utse en brunnslockspoet om året, som skriver en dikt kopplad till regn. Dikten gjuts in i de brunnslock som gjuts det året och placeras ut i staden. Tanken är att på ett kreativt, hållbart och kostnadseffektivt sätt låta poesin ta plats i stadsrummet. … +

Göteborgspoeten Anna Greta Wide (1920–1965) var en av Sveriges mest hyllade lyriker på sin tid. Nu, 100 år efter födelsen, hedras hon genom att få en av sina dikter förevigad på hemstadens brunnslock. Under hösten har hennes samlade dikter också getts ut i två band på Norstedts förlag, många av dem för allra första gången.

– Jag skulle vilja påstå att hon kommer att framstå som en av förra seklets främsta svenska poeter, fullt jämförbar med Karin Boye, om inte bättre, mer modern, mer samtida med 2020-talet. Och: kanske Göteborgs främsta poet genom alla tider, säger Gunnar D. Hansson, docent i litteraturvetenskap och professor i litterär gestaltning vid Göteborgs universitet.

Bakom de tidigare okända dikterna finns en smått fantastiskt historia.

– Vid en genomgång av Anna Greta Wides efterlämnade originalmanuskript för några år sedan gjorde vi en sensationell upptäckt. I en resväska fanns fler än 500 tidigare opublicerade dikter av oerhört hög kvalitet, som legat där i över 50 år. Men det finns inget åldrat i Wides efterlämnade dikter: allt är omedelbart och drabbande, säger Dick Claésson, fil dr i litteraturvetenskap och redaktör vid Litteraturbanken.

Se fler av våra case: