Vi tar konsten till gatan

Brunnslockspoesi för Rain Gothenburg

Kommunikation / Konceptutveckling / PR / Strategi

Återupptäckt göteborgslyriker blir Årets brunnslockspoet

Anna Greta Wide blir 2020 års brunnslockspoet! Dikten kommer att tillkännages under Poesimässan på Göteborgs stadsbibliotek i början på december i år.

Where is my pony har tillsammans med jubileumssatsningen Rain Gothenburg utvecklat en tidigare outnyttjad yta i stadsrummet genom att gjuta in poesi i Göteborgs brunnslock. Först ut (2019) att bli Årets Brunnslockspoet var poeten Lina Ekdahl ifrån Göteborg.

Lina Ekdahl beskriver uppdraget såhär: ”På ett brunnslock som ändå skall gjutas, ett lock som behövs för att allt ska fungera, påstår man att också poesin behövs. Det är bra. Som en överraskning, en självklar överraskning på ett lock till underjorden. Ett lock som kan dyka upp mitt under promenaden, vid en duva på ett torg, bredvid en bänk, strax bakom hörnet. Risken finns att få med sig en dikt, men utan pådyvlat tvång, den som upptäcker upptäcker, den som läser läser, den som inte vill går förbi. Poesi gjutet i järn. Texten i det tunga, solida, som ska tåla 100 år av träskor, mopeder, lastbilar och sandaletter.”

Tanken är att på ett kreativt, hållbart och kostnadseffektivt sätt låta poesin ta plats i stadsrummet.

Film: Rain Gothenburg. Foto: Litteraturbanken (Dick Claesson) på AGW, Göteborg&Co.
Pressmeddelande: Läs mer > mynewsdesk.com/se/goteborgsstad/pressreleases/anna-greta-wide-blir-aarets-brunnslockspoet-3048123

Följ Rain Gothenburg > instagram.com/rain_gothenburg/

 
 
 

Göteborgspoeten Anna Greta Wide (1920–1965) var en av Sveriges mest hyllade lyriker på sin tid. Nu, 100 år efter födelsen, hedras hon genom att få en av sina dikter förevigad på hemstadens brunnslock. Under hösten har hennes samlade dikter också getts ut i två band på Norstedts förlag, många av dem för allra första gången.

– Jag skulle vilja påstå att hon kommer att framstå som en av förra seklets främsta svenska poeter, fullt jämförbar med Karin Boye, om inte bättre, mer modern, mer samtida med 2020-talet. Och: kanske Göteborgs främsta poet genom alla tider, säger Gunnar D. Hansson, docent i litteraturvetenskap och professor i litterär gestaltning vid Göteborgs universitet.

 
 
 

Bakom de tidigare okända dikterna finns en smått fantastiskt historia.

– Vid en genomgång av Anna Greta Wides efterlämnade originalmanuskript för några år sedan gjorde vi en sensationell upptäckt. I en resväska fanns fler än 500 tidigare opublicerade dikter av oerhört hög kvalitet, som legat där i över 50 år. Men det finns inget åldrat i Wides efterlämnade dikter: allt är omedelbart och drabbande, säger Dick Claésson, fil dr i litteraturvetenskap och redaktör vid Litteraturbanken.