Artikel

Hur hanterar modevärlden den ökade efterfrågan på hållbart mode?

Läder har länge varit ett omdebatterat material, inte minst pga djurhanteringen i industrin. Men dom alternativ som funnits hittills, så som tex pleather, innehåller ofta PVC som inte alls är hållbart ur ett miljöperspektiv. Det är också ett material med mycket kort livslängd som slits snabbt och blir sopor som släpper ifrån sig giftiga kemikalier när de tex eldas.

Men nu börjar det faktiskt dyka upp alternativ till animaliskt läder, som inte är plast.

Nike har tex skapat sneakers gjorda på avfallet från ananas. Och Adidas har uppdaterat sin Stan Smith-modell med ett läder gjort av svampar. Lyxvarumärket Hermès har till och med bestämt sig för att att göra sin legendariska Birkin bag i ett veganskt läder. Nu återstår frågan om konsumenterna är beredda att betala för dom nya hållbara alternativen, och om dom kommer att upplevas som lika exklusiva?

Det är tveklöst positivt att stora skiften som detta sker med produkter som annars hade haft ett högt klimatavtryck.

Samtidigt är det viktigt att tänka en extra gång över vad det är man köper. I slutändan är en second hand väska i skinn fortfarande ett bättre alternativ ur hållbarhetsaspekt, än att konsumera något nytt, även om det är ett hållbart material. Att använda det vi redan har är ändå det mest hållbara. För krasst, vad spelar det för roll om designen är hållbar, om den ändå kastas och hamnar på sopberget.

Källa: inputmag.com