Är du också redo att släppa engångslådan?

blogg / Event / Hållbarhet / Kommunikation

Det är förstås ingen nyhet att vi måste leva mer resurssnålt och hållbart. Utmaningen är att att verkligen göra det som vi vet att vi borde göra. Att ta med egen matlåda när man handlar take away är ett exempel på en till synes enkel åtgärd som borde vara lätt att genomföra i praktiken, men som inte alltid är det.

 
IMG_0792
 

Har du använt färre plastpåsar sedan personalen i butikerna började fråga om du verkligen vill ha en? Det har vi. Visst är det intressant hur en enkel fråga vid rätt tillfälle kan förändra ett beteende? Tre månader efter att lagen infördes 1 juni 2017 hade användningen av plastpåsar i Sverige minskat med 2,5 miljoner*.

Det är förstås ingen nyhet att vi måste leva mer resurssnålt och hållbart. Utmaningen är att att verkligen göra det som vi vet att vi borde göra. Att ta med egen matlåda när man handlar take away är ett exempel på en till synes enkel åtgärd som borde vara lätt att genomföra i praktiken, men som inte alltid är det. En orsak kan vara att tröskeln fortfarande är lite för hög. Det är lätt att glömma att ta med lådan ut på lunchrasten. Och det kanske tar emot att fråga restaurangpersonalen. Måste jag förklara mig? Kommer de att tycka att jag är jobbig nu?

Vi på Ponnyn bestämde oss för att utmana både oss själva och restaurangerna. Steg 1 var att sätta en lapp väl synlig på kontorsdörren som alla passerar på väg ut på lunch. Där står det helt enkelt ”Ska du hämta lunch på stan? Ta med en flergångslåda”. Ingen kan missa budskapet. Steg 2 var att hänga kassar med tomma matlådor i direkt anslutning till dörren för den som glömt sin matlåda hemma. Men hur gör man på restaurangen? Efter att ha testat några olika sätt att hantera frågan på är vår erfarenhet att det oftast räcker med att sträcka fram matlådan samtidigt som man beställer. Det funkar. Men kanske kan det bli ännu enklare. Kan samma metod som butikerna använder för att få kunderna att skippa plastpåsarna också användas när det gäller take away. Skulle tröskeln bli lägre om restaurangpersonalen frågade dig om du vill ha din mat i egen låda, istället för att du ska ta initiativet?

På årets Kulturkalas görs flera viktiga insatser för att minska användningen av engångsmaterial. Bland annat har vi hjälpt till att skapa kommunikation som sätter fokus på just matlådan. För att ge frågan lite extra uppmärksamhet fixar vi en trevlig, helt engångsfri matlådepicknick torsdag 16 augusti. Mejla oss på hej@whereismypony.se om du vill hänga med.

*Källa: Naturskyddsföreningen