matmissionen

Har du lagt märke till hur den kritiska massan förändrats i matsvinnsfrågan? Och då menar jag inte i första hand alla som är kritiska till matsvinn (även om deras växande antal i högsta grad har med detta att göra) utan mer att frågan har trummats ut i tillräckligt stor omfattning för att det ska börja hända saker. Livsmedelskedjor, myndigheter, kommuner, skolor, miljöorganisationer och krögare verkar alla vara överens om att matsvinnet ska minska och många spännande initiativ är på gång, inte minst i Göteborg stad som skapat en egen modell för minskat matsvinn. Om nu hushållen hakar på också, så finns möjlighet att åstadkomma fantastiska förbättringar. Med tanke på att vi slänger någonstans mellan 74 och 130 kg mat per person och år beroende på hur man räknar* finns en hyfsad förbättringspotential.

Dagens lunch till middag
http://feber.se/mobil/art/357366/kp_med_dig_dagens_lunch_hem_ti/

Frankrike först med förbud mot att slänga mat
http://www.dn.se/ekonomi/frankrike-forst-med-forbud-mot-att-slanga-mat/

Matmissionen – social supermarket i Veddesta
https://www.stadsmissionen.se/vad-vi-gor/matmissionen?gclid=CLyC4Nra09ICFQlJGQod09oIxA

*Källa: Naturvårdsverket.

ponyikd2

Enligt erfarenhet har de bolag och organisationer som vågar utvidga begreppet kompetens och bryta traditionella tankemönster en större möjlighet att nå framgång*. På Where is my pony framhåller vi alltid betydelsen av hållbarhet och då är ett feministiskt perspektiv en viktig del.

I många fall är processen och medvetenheten om hur man gör sina val och på vad man bygger sina beslut viktigare än hur djup kunskapen inom det aktuella området är. Tex: Driver du ett teknikbolag och har svårt att rekrytera kvinnor till ledningsgrupp eller styrelse så kan du fråga dig om specialistkompetens inom teknik är den viktigaste förutsättningen för en lönsam post.

God kommunikation kring bolagets intention och mål är ofta viktigare än hur långt du kommit. När det känns svårt är det lämpligt att börja med de enklaste frågorna – man måste inte ha alla svar.

/ Agnes

* Som en del av Göteborgs näringsliv trycker jag gärna extra på att ekonomisk framgång hänger ihop med hållbarhet. Hör av dig om du vill veta mer så bjuder jag på fika.

Nu söker vi en driven digital designer med några års yrkeserfarenhet, goda typografikunskaper och en portfolio med välgjorda produktioner för webb, appar och rörliga medier.

Tillsammans med våra projektledare, strateger och övriga kreatörer kommer du att utveckla kommunikationen för en rad intressanta kunder inom näringsliv och offentlig verksamhet. Med ditt engagemang bidrar du också till att förstärka Where is my ponys varumärke som strategisk kommunikations- och designbyrå med ett tydligt och uttalat hållbarhetsfokus.

Välkommen med din ansökan (cv och arbetsprover) till hej@whereismypony.se

Till årets kulturkalas skapade vi en mötesplats för Bostadsbolagets hyresgäster och andra intresserade göteborgare. Många besökare delade med sig av intressanta idéer för hur man kan utveckla utemiljön kring Framtidens bostäder. Bostadsbolaget gjorde själva en liten film från Bältespännarparken. Trevligt!

nyalokalensmall

Den 9 maj flyttade vi in i våra nya, fina lokaler högst upp i huset på Södra Larmgatan 14 A vid Victoriapassagen. Adressen är alltså den samma som tidigare, men oj vilken skillnad det är på kontor. Mer luft, mer ljus och mer plats för både möten och arbetsro. Det behövdes efter ett intensivt år där både vi och kunderna blivit fler. Vill du se hur vi har det, är du varmt välkommen upp!

Becoming_california

En fantastisk dokumentär om hur Kalifornien gick från dröm till ekologisk mardröm men nu jobbar hårt för en hållbar framtid. Inspirerande, snyggt och välgjort. Jane Fonda läser, Pat Metheny har komponerat musiken. Se den!

dar_det_hander

Det lär nog ta ett tag innan räckviddsångesten släpper greppet så att elbilsmarknaden kan tippa över i framtidsvänlig riktning. Så tänker jag efter att ha läst en artikel om en familj som kört elbil runt Europa på semestern. Att ladda batterierna funkade tydligen bra överallt utom i just Sverige. Men medan de flesta privatbilister fortsätter att vara tveksamma till eldrift, sker det desto mer spännande på annat håll. Faktum är att det är vi som reser kollektivt som nu åker före in i framtiden. Här i Göteborg har antalet hybridbussar ökat från noll till dryga 70 på bara några år och för ett par månader sedan fick vi våra första helt eldrivna bussar på nya linje 55. Teknikskiftet pågår för fullt, och har du inte redan testat att åka elektriskt så gör det. Om inte annat för att kunna säga att du var med när det hände.

Artikeln om familjen som tog elbilen runt Europa

Klimatmaxadmonter

Igår fixade vi en klimatmaxad monter åt Naturskyddsföreningen till Way out West, byggd till stor del av begagnat och återbrukat material. Kul! Titta in om du har vägarna förbi – montern står mitt på gräsmattan bakom Flamingoscenen.

I höstas stöttade Where is my pony Miljöförvaltningen i Göteborg med att skapa en kommunikativ plattform för ökad kunskap och dialog kring avfallsminimering. Det resulterade i #greenhackgbg. Under mars månad kommer Göteborgs stads kommunikatör Ulrika Naezer anta utmaningen att leva helt avfallsfritt under pseudonymen ”Avfallsfria Ada”. Hon kommer att berätta om detta på instagram, facebook och blogga på greenhackgbg.se. Vi följer med spänning jakten på oplastade gurkor och den perfekta behållaren för fisk eller olivolja att ta med för påfyllning i butik. Ulrika tar gärna emot tips och idéer kring hur hon ska lösa olika saker – och det är också själva grundidén – att interagera med dig som bor i staden och att inspirera till att gemensamt ta oss an målet om en hållbar stad. Lycka till Ulrika!

Efter en minst sagt hektisk höst sitter vi här och skriver det första blogginlägget sedan i juni. Ni vet, bagarens barn, och allt det där.

Som årets julklapp har vi valt att skänka pengar till Sembrando Esperanza Peru, ett projekt som stödjer tuberkulossjuka gatubarn och unga vuxna i Lima, och som startades gemensamt av läkarstudenter från både Göteborg och Lima.

Tack alla medarbetare, kunder och leverantörer för ett fint år. Vi ser fram emot ett lika spännande 2015, även om vi just nu mest av allt ser fram emot lite julledigt. Vi rymmer över helgerna och kommer åter den 7:e januari.

God jul och gott nytt år!